RTR 3

RTR 3

KUMTESË PËR OPINION

Këshilli Kombëtar i Shqiptarëve në Mal të Zi - Të papranueshme veprimet e përsëritura të autoriteteve policore malazeze ndaj flamurit kombëtar të shqiptarëve

Rasti i fundit, i ndodhur në festën tradicionale “Festa e Gështenjës” në Krajë, në të cilën është ndaluar dhe procesuar një shqiptar për shkak të shpalosjes së flamurit kombëtar, tregon qartë fytyrën e vërtetë të disa pjesëtarëve të autoriteteve policore malazeze, të cilët shfrytëzojnë rastet dhe hapësirat ligjore “kundërvënieve” (kolizionin) e ligjeve në Malin e Zi për të shprehur animuzitetin që kanë ndaj simboleve dhe identitetit kombëtar të shqiptarëve.

Edhe pse shpalosja e simboleve, të cilat shprehin identitetin kombëtar të pakicave që jetojnë në Malin e Zi është e drejtë e garantuar në Kushtetutën e Malit të Zi, edhe pse Ligji aktual në fuqi për përdorimin e simboleve kombëtare e lejon përdorimin e lirë të simboleve në manifestime dhe organizime private, edhe pse Këshilli Kombëtar në dy raste në vitin 2012 dhe 2014 e ka informuar Ministrinë e Punëve të Brendshme të Malit të Zi hollësisht se cili është simboli, gjegjësisht flamuri kombëtar i shqiptarëve në Malin e Zi, për disa zyrtarë të policisë malazeze kjo shpalosje e identitetit krijon problem dhe këta zyrtarë e shfrytëzojnë nenin famëkeq 23 të Ligjit për rendin dhe qetësinë publike, sipas të cilit denohen personat që shpalosin simbolin e një shteti tjetër brenda Malit të Zi.

Këshilli Kombëtar për rastin në fjalë do të informojë përfaqësitë diplomatike në Malin e Zi dhe do të shprehë qëndrimin e tij, duke cilësuar se këto veprime i vlerëson si shkelje të të drejtave kombëtare të pakicës shqiptare në Malin e Zi, në shkelje me Kushtetutën, Ligjin dhe konventat ndërkombëtare, të cilat mbrojnë të drejtat e njeriut dhe pakicave.

Qëndrimi ynë i qartë dhe i prerë është se nuk ka, as nuk do të ketë pushtet në Malin e Zi që do t’i frikësojë shqiptarët në shpalosjen e identitetit të vet kombëtar përmes simboleve nacionale edhe përkundër tendencave të herëpashershme për provokime dhe frikësime.

Shqiptarët në Malin e Zi janë popull autokton, të cilët do të ruajn dhe shpalosin identitetin e vet kombëtar me çdo kusht e në çdo situatë pa cënuar askënd dhe nuk lejojnë të nënshtrohen, t’i krijohet presion, të manipulohen e ngjashëm. Këshilli Kombëtar do të qëndrojë krah çdo atdhetari që don të shprehë identitetin e vet kombëtar, me të gjitha format dhe mjetet demokratike.

Ne do të vazhdojmë me shpalosjen e flamurit kombëtar, sepse jemi në ditët më madhështore për kombin shqiptar, festën e 28 Nëntorit – Ditës së Flamurit Kombëtar.

Me respekt

Kryetari

Faik Nika

Xhamia shqiptare në qytetin e Melburnit, e para në këtë metropol të Australisë dhe e ndërtuar në një ndërtesë të zbrazur në lagjen “Carlton” nga myslimanët me origjinë shqiptare, shënoi 50-vjetorin e themelimit.

Në festimet e organizuara nga Shoqëria Islame Shqiptare e Australisë (AAIS) morën pjesë përfaqësues të partive politike, krerë të organizatave joqeveritare, zyrtarë të policisë, qytetarë myslimanë dhe australianë të besimeve të ndryshme.

“Falë Zotit, siç e shihni, rreth 3.000 njerëz po marrin pjesë në këtë ditë të posaçme për xhaminë e parë në Melburn. Brenda xhamisë kemi një ekspozitë me historinë 50-vjeçare të saj, të cilën të gjithë kanë hyrë për ta parë. Kemi një ekspozitë të mrekullueshme brenda. Po ashtu gjendet një hapësirë me kafshë për fëmijët dhe një garë me bakllava. Pra, kjo është një ditë e bukur familjare për ta kujtuar xhaminë e parë të Melburnit”, tha Balla.

Ai theksoi se në festime kanë ardhur njerëz nga të gjitha besimet dhe përkatësitë.

“Ky është aktivitet publik. Të gjitha komunitetet në Melburn janë të mirëseardhura në këtë eveniment. I përfshijmë të gjithë. Jemi të hapur për të gjitha komunitetet, të na bashkohen për ta festuar këtë ditë të posaçme”, shtoi Balla, transmeton Zeri

Më 14 nëntor 1908 në Manastir filloi punimet Kongresi i Manastirit ose Kongresi i Alfabetit, me qëllim krijimin e një alfabeti të njehsuar që do të ishte edhe fillimi i letërsisë mbarë shqiptare.
Në këtë kongres ishin të pranishëm 150 delegatë, të ardhur nga të gjitha anët e Shqipërisë, si dhe nga komunitetet shqiptare në Rumani, Itali, Greqi, Turqi, Egjipt, Amerikë, etj.
Kryetar i Kongresit u zgjodh Mit’hat Frashëri, i biri i Abdyl Frashërit. Mit’hat Frashëri ishte në atë kohë redaktor i dy revistave që botoheshin në Selanik “Liria” dhe “Dituria”. Sekretare e komisionit u zgjodh Parashqevi Qiriazi, mësuese e shkollës së Vashave në Korçë.


Nënkryetar u zgjodh Grigori Cilka, nga Korça si dhe 11 anëtarë të tjerë. Në këtë Kongres merrnin pjesë shqiptarë të të gjitha komuniteteve fetare si, myslimanë, katolike, ortodoksë, protestantë, njerëz të ditur, të bashkuar për një qëllim të madh kombëtar.
Kumtesa e mbajtur nga prifti katolik Gjergj Fishta, preku të gjithë pjesëmarrësit sa një hoxhë rendi ta përqafonte para të gjithëve. Kërkesa ishte që gjuha shqipe të mos shkruhej as me shkronja arabe, as me shkronja greke, por me alfabetin latin.


Kongresi vendosi me votë unanime për të lenë mënjanë alfabetin e Stambollit, dhe të shkruanin gjuhën shqipe vetëm me alfabetin latin me 36 shkronja, alfabet që përdoret në ditët tona.
Gjithashtu, u vendos që pas dy vjetësh të mbahej një Kongres i dytë, në Janinë, për të shqyrtuar problemet drejtshkrimore e letrare, si dhe për të bërë përpjekje për shkrirjen e dialekteve gegë dhe toskë në një gjuhë të njehsuar shqipe.


Kongresi vendosi ngritjen e Shtypshkronjës Shqipe në Manastir nën drejtimin e Gjergj Qiriazit, e cila u bë shpejt e njohur anembanë vendit si shpërndarëse e librave dhe gazetave shqipe.
Një pjesëmarrës i shquar në Kongresin e Alfabetit ishte studiuesi, poeti dhe atdhetari nga Shkodra, Ndre Mjeda. Tetë nga trembëdhjetë propozimet e tij u miratuan nga Kongresi i Manastirit. Ndonëse jetoi në disa vende të huaja dhe fliste 13 gjuhë, mbi gjuhën shqipe ai nuk vinte gjë tjetër.

četvrtak, 14 Novembar 2019 08:51

Dita Botërore e Diabetit

Sot është Dita Botërore e Diabetit dhe tradicionalisht kjo ditë mbledh të gjitha komunitetet mjekësore dhe shoqatat e diabetit, ku bëhet thirrje për të parandaluar këtë sëmundje globale.

Diabeti ka kosto të lartë shëndetësore, pasi që kjo sëmundje nëse nuk zbulohet me kohë, shkakton ndërlikime serioze, si sëmundje kardiovaskulare, verbim, sëmundje të veshkave etj.

Të dhënat më të fundit të Federatës Ndërkombëtare të Diabetit, kanë treguar se janë rreth 387 milionë të prekur me diabet ku pritet që numri i tyre të arrijë në 600 milionë në vitin 2035 në të gjithë botën.

Numri më i madh i njerëzve me diabet i përket grup-moshës 40-50 vjeç.

Këshilla:

1- Pacientët me diabet duhet të kontrollojnë peshën

2- Duhet të kufizojnë sheqernat e rafinuara

3- Duhet të rrisin sasinë e fibrës në dietë

4- Yndyrat duhet të jenë vajra me 1 lidhje dyfishe (si p.sh. vaji i ullirit)

5- Duhet t’i shtojnë dietës së tyre arra

6- Efikase edhe bajamet

Si ndikojnë emocionet në ekuilibrin e diabetit?

Ekuilibri i diabetit është shumë i ndjeshëm ndaj emocioneve dhe gjendjes shpirtërore. Ekziston një lidhje e ngushtë funksionale ndërmjet sistemit endokrin dhe atij nervor. Qetësia shpirtërore dhe emocionale stabilizon gliceminë dhe lehtëson kontrollin e diabetit.

Në të kundërt, shqetësimet, fatkeqësitë, grindjet, ankthi dhe frika, në përgjithësi pasohen nga çlirimi në gjak i adrenalinës dhe kortizoilit, hormone që bllokojnë veprimin e insulinës, duke u bërë shkak për rritjen e glicemisë. Në këtë rast mund të lindë nevoja për të rritur dozën e zakonshme të mjekimit që ju përdorni.

Me rastin e kësaj dite, edhe në Kosovë do të organizohen një sërë aktivitetesh vetëdijësimi në të gjitha komunat e vendit.

Ministrja e Ekonomisë e Malit të Zi, Dragica Sekuliq, hodhi poshtë idenë për t'iu bashkuar një versioni ballkanik të zonës Shengen, e cila do të shihte heqjen e pengesave për tregtinë e lirë dhe udhëtimet midis Shqipërisë, Maqedonisë së Veriut, Serbisë, Kosovës e Bosnjë-Hercegovinës.

Ministrja Sekuliq ka thënë se bashkimi në nismën mini-Shengen për shtetet e Ballkanit e propozuar nga Shqipëria, Maqedonia e Veriut dhe Serbia do të ishte një humbje energjie. Ajo ka sqaruar se si Mali i Zi tashmë “i ka hapur kufijtë e tij” dhe se ka hequr barrierat tregtare për fqinjët.

Ka treguar se Mali i Zi është anëtar i Marrëveshjes së Tregtisë së Lirë të Evropës Qendrore (CEFTA), një iniciativë rajonale për vendet e Ballkanit Perëndimor që garanton qarkullimin e lirë të njerëzve dhe mallrave.

“I kuptoj nismëtarët. Këto janë vende që, për shkak të barrierave të ndryshme tregtare që i kanë vendosur njëri-tjetrit, mund të ketë nevojë për një iniciativë të re për të premtuar përsëri se ata do të bëjnë atë që ne e kemi bërë prej kohësh”, ka deklaruar Sekuliq, transmeton koha.net

Iniciuesit e Mini-Schengenit ballkanik kanë mbajtur takimin e dytë në Ohër të Maqedonisë së Veriut, sërish pa Kosovën si pjesëmarrëse. Madje në takimin e fundjavës, përveç Maqedonisë së Veriut, Shqipërisë dhe Serbisë, në tryezë janë përfshirë edhe përfaqësues nga Mali i Zi dhe Bosnjë- Hercegovina.

Përveç presidentit Hashim Thaçi, i cili është deklaruar publikisht se ka refuzuar të marrë pjesë, Qeveria në dorëheqje nuk ka dhënë një qëndrim përkitazi me këtë nismë.

Edi Rama ka shpërthyer në kritika ndaj udhëheqësve të Kosovës për shkak të refuzimit të pjesëmarrjes. Rama ua ka numëruar liderëve kosovarë takimet e së kaluarës, ku prezenca e Serbisë nuk ka paraqitur kurrfarë pengese për ta.

Në konferencën e përbashkët me Zoran Zaevin dhe Aleksandër Vuçiqin, kryeministri i Shqipërisë, Edi Rama, një pjesë të madhe gjatë fjalës së tij ia ka kushtuar mungesës së Kosovës.

“Mos t’i shmangemi elefantit që është këtu dhe që lidhet me Kosovën. Në kujtesën time jemi takuar, jemi ulur, kemi biseduar dhe jemi dakorduar për gjithçka që shkruhet e zeza mbi të bardhë. Me sa kujtoj nuk më rezulton se Serbia apo Bosnja-Hercegovina e kanë njohur Kosovën, dhe kjo nuk e ka penguar Kosovën të marrë pjesë në mënyrë të barabartë dhe të dakordohet për të gjitha nismat në dokumentet e dakorduara me përfaqësuesit evropianë”, ka thënë Rama.

“Nuk ka arsye që Kosova të vetëpërjashtohet. Nuk i sjell asgjë të mirë Kosovës që të vetëpërjashtohet pa asnjë arsye, në kohën e një konflikti shumë të ndezur për tarifën”, ka shtuar Rama, teksa refuzimin e Kosovës e ka krahasuar me kohën kur Serbia dhe Bosnjë-Hercegovina nuk pranonin të uleshin me përfaqësues nga Kosova në forumet rajonale.

Gazeta ka pyetur të dielën në Zyrën e kryeministrit nëse ai ka marrë ftesë për ta përfaqësuar Kosovën dhe për arsyet e refuzimit, por ka munguar përgjigjja e tyre. Kanë thënë se një qëndrim mund ta japin tek të hënën. Kryeministri në dorëheqje të dielën ka shkruar në Facebook për taksën ndaj Serbisë, por nuk është marrë me takimin e Ohrit, transmeton Koha.net

Shkrimtari Asllan Bisha është njëri ndër krijuesit më produktivë ndër shqiptarët në Malin e Zi. Për lexuesit e vegjël ai këto ditë ka dalë me librin e ri “Princesha Albionë”, përmbledhje e tregimeve për fëmijë. Në libër janë përfshirë 16 tregime, një pjesë e të cilëve janë tregime të reja, kurse disa prej tyre janë botuar më herët.

Edhe në këtë libër autori u mbetet besnik temave të tij të preferuara, që lidhen me Bunën, detin, liqenin, peshkimin dhe ngjarjet fëmijërore që ndodhin në këto mjedise. Tregimet përshkohen nga vlerat edukative që autori synon t’i transmetojë te fëmijët, si dashuria për natyrën, gjallesat ujore, triumfi i së mirës etj. Tensionet që krijohen nëpërmjet rrëfimit të autorit dhe dialogjeve të personazheve tërheqin kureshtjen dhe vëmendjen e lexuesit. Bisha shkruan me një gjuhë të thjeshtë, që i përshtatet moshës së fëmijëve.

Libri është botuar nga Shoqata e Artistëve dhe Intelektualëve “Art Club”, me mbështetjen e Fondit për Mbrojtjen dhe Realizimin e të Drejtave të Pakicave, kurse është shtypur në shtypshkronjën IVPE – Cetinë.

Redaktor i librit është Hajro Ulqinaku, recensentë dr. Haxhi Shabani dhe Ahmet Gjoni, lektor Ismet Kallaba, korrektor Sabri Halili, redaktor Teknik Gazmend Çitaku, ndërsa ballina është punuar nga piktori Agron Ujkashi.  

Përmbledhja me tregime për fëmijë „Princesha Albionë“ është libri i 19-të (përfshirë edhe ribotimet) i shkrimtarit Asllan Bisha, i cili shkruan kryesisht prozë për fëmijë dhe të rritur. Ka qenë korrespondent i gazetës “Rilindja” dhe i RTV të Kosovës, bashkëpunëtor i Radio Titogradit dhe i revistës “Koha”, ndërsa tani bashkëpunon me gazetën “Koha javore”. Po ashtu ka qenë kryeredaktor i revistës për fëmijë “Zana”. Ai është mbledhës folklori, autor punimesh nga ihtologjia (peshkimi) dhe i teksteve të këngëve për fëmijë dhe të rritur. Është njëri ndër përpiluesit e antologjisë “Dritaren lëre hapur”, si dhe është përfshirë në antologjinë “Putnici na putu” dhe përmbledhjen “Pet albanskih književnika u Crnoj Gori“. Disa nga krijimet e tij letrare janë përfshirë edhe në tekstet shkollore për shkollat në gjuhën shqipe në Mal të Zi.

Në kuadër të veprimtarisë së tij botuese “Art Club”, botuesi më i madh ndër shqiptarët në Malin e Zi, ka botuar deri tani rreth 140 libra, kryesisht të autorëve shqiptarë në Malin e Zi.

Kryeministri në largim i Kosovës, Ramush Haradinaj, ka paralajmëruar Albin Kurtin, i cili pritet të udhëheqë qeverinë e ardhshme të vendit, pas fitores në zgjedhjet e 6 tetorit, duke thënë se kushdo që e heq taksën ndaj mallrave të Serbisë bën gabim të madh. 

“Ata, Albin Kurti dhe Vjosa Osmani, mund të vendosin reciprocitetin, si masë më të gjerë, por duke mos e hequr taksën. Taksa nuk i pengon. Me heqjen e taksës shkaktohen pasoja të tjera. Atë ditë që koalicioni i ardhshëm i rikthen mallrat serbe është gabim kardinal dhe që nuk falet”, ka thënë Haradinaj në RTK

ë mbledhjen e Komisionit për shpalljen e konkursit për anëtarët e Këshillit Programor të “Kohës Javore”, të mbajtur më datë 01.11.2019 në Ulqin, u vendos të shtyhet afati për aplikim për zgjedhjen e anëtarëve të Këshillit Programor të “Kohës Javore”.

Në bazë të nenit 7 të Vendimit për botimin dhe financimin e gazetës javore në gjuhën shqipe “Koha Javore”, Flet. Zyr. MZ 1/15, KKSH paraqet këtë:

SH P A LL J E      P U B L I K E

PËR ZGJEDHJEN E ANËTARËVE  TË KËSHILLIT PROGRAMOR TË MEDIAS PUBLIKE JAVORE  “KOHA JAVORE”

Të drejtë konkurrimi kanë: të gjithë personat fizik  të aftë për punë. Kandidatët duhet të kenë: nënshtetësinë e Malit të Zi, arsim superior (përgatitje të lartë shkollore), të kenë mundësi të kryejnë funksionin e anëtarit të Këshillit Programor, të mos jenë në ndjekje penale, që i bën të papërshtatshëm për këtë funksion.

Nuk kanë të drejtë konkurrimi: deputetët, këshilltarët, funcionerët e partive dhe subjekteve politike (kryetarët, nënkryetarët, sekretarët, anëtarët, anëtarët e kryesive, kryetarët e njësive vendore), persona të emëruar nga pushteti qëndror apo vendor. Po ashtu nuk kanë të drejtë as personat që janë të angazhuar në subjekte mediatike ose janë pronarë apo bashkëpronarë të mediave të shkruara dhe elektronike.

Këshilli Programor i “Kohës Javore” përbëhet nga 5 anëtarë.

Konkursi zgjatë 15 ditë nga data 04.11.2019 deri më datën 18.11.2019. Konkursi do të publikohet në media të shkruara dhe elektronike në Mal të Zi, gjithashtu, do të publikohet në web-faqen e Këshillit dhe në tabelën e publikimeve në zyren e Këshillit.

Kandidatët që aplikojnë duhet të dorëzojnë këto dokumente:

-Fletëparaqitjen së bashku me biografi të shkurtër (CV);

-Dëshminë për nënshtetësi (fotokopjen e letërnjoftimit ose pasaportës);

-Fotokopjen e diplomës për arsimin e mbaruar;

-Dëshminë e përvojës së punës (fotokopjen e librezës së punës);

-Deklaratën që nuk është i/e angazhuar në organet apo strukturat partiake, që nuk është pronar ose bashkëpronar në media të shkruara dhe elektronike;

-Vërtetimin nga gjykata kompetente që kandidati nuk është nën hetime.

Dokumentacioni i sipërpërmendur, mund të dorëzohet përmes Postës ose në zyrën e KKSH-së në zarf të mbyllur me mbishkrimin “Për konkurs për Këshill Programor të Kohës Javore” në adresën: Këshilli Kombëtar i Shqiptarëve, Rr. Gjergj Kastrioti – Skënderbeu p.nr. Ulqin, çdo ditë pune nga ora 10:00 deri në ora 14:00.

Në fletëparaqitje është e pëlqyeshme që kandidati të paraqesë edhe planin e zhvillimit ose vizionin e tij për realizimin e misionit  për çka është themeluar gazeta javore.

Fletëparaqitjet e paplotësuara dhe të dorëzuara pas afatit nuk do të merren në shqyrtim.

KOMISIONI PËR SHPALLJEN E KONKURSIT PËR ANËTARËT E KËSHILLIT PROGRAMOR TË “KOHËS JAVORE”

Shënim:

Personi kontaktues , Adriana Hoxha, Tel: +382 67 741 255

 

Lëkundje të forta tërmeti janë ndjerë mëngjesin e të premtes në Shqipëri, rreth orës 6:25.

 

Tërmeti i magnitudës 4,8 ballësh është ndjerë në të gjithë vendin, sidomos në jug.

Thellësia e tërmetit raportohet të jetë 10 km.

Mësohet se epiqendra e tërmetit ka qenë në Boboshticë. Nuk raportohet të ketë dëme në njerëz apo materiale.

X

!!!!!

Svako kopiranje, umnožavanje, presnimavanje, objavljivanje i distribuiranje cijelog ili djelova podataka sa web sajta „Radio Rožaje" ili članaka objavljenih na ovom web sajtu (uključujući dokumenta, fotografije i sl.), bez obzira na razloge, zabranjeno je i predstavlja povredu autorskog prava i krivično djelo!