RADIO ROŽAJE LIVE!

 

 

Nga Ambasada e Republikës së Shqipërisë në Mal të Zi jemi informuar se Qeveria e Shqipërisë ka marrë vendim për përjashtimin nga nevoja e pajisjes me leje pune dhe certifikatë regjistrimi për punë për të gjithë shqiptarët nga Mali i Zi që punojnë dhe veprojnë në Shqipëri.

Ky vendim vjen si rezultat i punës, përpjekjeve dhe bashkëpunimit të suksesshëm të faktorit shqiptar në Mal të Zi me Ambasadën e Republikës së Shqipërisë në Mal të Zi dhe Ministrinë për Evropën dhe Punët e Jashtme të Republikës së Shqipërisë.

Ky lajm u publikua sot edhe nga ministri në detyrë i Ministrisë për Evropën dhe Punët e Jashtme të Republikës së Shqipërisë, z. Cakaj.

 

Shoqata e Artistëve dhe Intelektualëve “Art Club” në bashkëpunim me Qendrën Kulturore-Informative “Malësia” do të organizojnë mbrëmje autoriale me poetin Hajredin Kovaçi, të hënën, më 29 prill 2019, ora 20:00, në sallën e QKI “Malësia” – TuzFtese_3.jpg.

Kryeministri i Kosovës Ramush Haradinaj tha sot se do të jetë pjesë e samitit në Berlin ku është edhe Serbia e pranishme.

Ai tha se pret që në këtë  samit, Kosova të marr sinjalin për liberalizimin e vizave.

Bashkë me kryeministri Ramush Haradinaj në Samitin që do të mbahet më 29 prill në Berlin do të shkojë edhe presidenti i Kosovës Hashim Thaçi.

Në mesnatë përfundon fushata njëzet ditore dhe fillon heshtja zgjedhore.

Dy nga kandidatët për kryetar shteti sot përfundojnë fushatën me takime me qytetarë dhe mitingje, ndërsa kandidati i mbështetur nga Aleanca për Shqiptarët dhe Lëvizja Besa, Blerim Reka dje përfundoi fushatën me tubimin përmbyllës në Tetovë

Nesër, një ditë para zgjedhjeve, të drejtën e votës mund ta përdorin 1.640 persona tek entet ndëshkimore përmirësuese dhe personat që gjenden në paraburgim si dhe 3.583 persona të pafuqishëm apo të sëmurë që kanë kërkuar nga komisionet zgjedhore komunale.

Votimi nesër dhe pasnesër do të fillojë në ora 7 dhe do të përfundojë në ora 19:00.

Zgjedhjet presidenciale do të mbahen në 3.480 vendvotime në 80 komuna dhe Bashkinë e Shkupit si dhe jashtë vendin. Të drejtë vote kanë 1.808.131 qytetarë.

Rrethi i dytë i zgjedhjet presidenciale është 2 javë më vonë, përkatësisht më 5 maj. Këto janë zgjedhjet e gjashta për kryetar shteti që nga pavarësia e këtij shteti.

Shoqata e Artistëve dhe Intelektualëve “Art Club” në bashkëpunim me Këshillin Kombëtar të Shqiptarëve në Malin e Zi do të organizojnë Takim letrar me shkrimtarin Ridvan Dibra, të shtunën, më 20 prill 2019, ora 20:00, në Galerinë e Qendrës së Kulturës – Ulqin. 

Poster_-_Takim_letrar_-_Ridvan_Dibra.jpg

Dje, me  12.04.2019,  u realizua takimi i zyrtar i shkollës fillore "DACAJ" dhe shkollës fillore "ELMAZ ADEMI" në Kukës. Ekipi i mësuesve të shkollës fillore "DACAJ" në Dacaj kryesohej nga drejtori i saj z. Haxhi Lajçi, njëherit autor i historikut të shkollës "Shkolla në Dacaj dhe Buxhov Malësia e Rozhajës" . Në përbërje të tij ishin profesori i gjuhës  shqipe z. Ali Daci , si dhe mësueset e gjuhes frenge znj. Senada Pepiq dhe ajo e gjuhës angleze  znj. Senida Kalaç.


  Në hyrje të shkollës i priti dhe iu uroi mirëseardhjen drejtori i shkollës z. Fadil Shaqiri. Në pritje merrte pjesë dhe drejtori i sh.f. "Sezai Surroi" nga Bellobradi (Dragash) i Kosovës, shkollë që për më se 6 vjet jemi vëllazëruar dhe kemi një bashkëpunim të suksesshem, prania e të cilit ishte surprizë për vëllezrit nga Rozhaja.

image1.jpeg

Në fillim u bë njohja me kolegët, problematikat e shkollave respektive, si dhe u shkëmbyen disa dhurata(libra, vizatime dhe punime artistike) simbolike. U bënë vizita e takime me nxënës të klasave të ndryshme. Një çast, vizituam dhe shkollën fillore CU në Bardhoc i Ri, ndërtuar nga zotri Arafat Abazaj, e cila dhe është bërë shkas për këtë vizitë. Për mysafirët si te shkolla e re dhe në qendër u shtrua një koktejl.


  Më pas një takim i shkurtër dhe në DAR-në Kukës. Drejtori Haxhi në Kukës Lajçi falenderoi drejtorin e institucionit për pritjen. Dhe drejtori z. Skender Ahmeti nga ana e tij falenderoi mysafirët për vizitën dhe premtoi për bashkëpunimin e mëtejshëm.

image2.jpeg

Më pas u bënë vizita në qytetin e Kukësit.


  Pas një dreke vëllazërore u ndamë me përshtypjet më të mira, me dëshirën për bashkëpunim të ndërsjelltë tashmë mes të tri shkollave tona dhe morëm ftesën për një vizitë së shpejti në shkollë"DACAJ" në Rozhajë, për të zyrtarizuar bashkëpunimin vëllazëror.
image4.jpeg

 

 

Kosova është duke u përballur me papunësi të lartë, me skemë pensionale jo të qëndrueshme, e po ashtu edhe me financim jo të vazhdueshëm.

Kështu u tha në konferencën “Iniciativa e Dimensionit Social” (IDS) për Ballkanin Perëndimor “Mos përjashtimi i askujt në procesin e integrimeve te BE-së.

Ministri i Punës dhe Mirëqenies Sociale, Skender Reçica, tha se kjo konferencë synon të rrisë dialogun në mes shoqërisë civile, transmeton kp.

"Iniciativa vë theksin në politikat më të mira sociale të punësimit dhe integrimet e tyre në BE që asnjë të mos mbesë prapa. Procesi i integrimit evropian duhet të jetë bashkëpunim i të gjithëve. Kosova është duke u ballafaquar me një papunësi të lartë, me një skemë pensionale jo të mirë dhe financim jo të vazhdueshëm. Të gjitha këto jemi duke u ballafaquar si ministri. Barazia në mes personave me aftësi të kufizuara është prioritet yni. Ne kemi hartuar tani edhe një koncept dokument vitin e kaluar dhe këtë vit jemi duke bërë një punë të mirë që të fuqizojmë dimensionin social. Qëllimi ynë është ta ndërtojmë atë, duke mbrojtur dhe shtuar barazinë në mes gjeneratave, fëmijëve, grave e burrave”, tha ai.

Knut Fleckenstein, anëtar i Parlamentit Evropian tha se duhet shumë durim në procesin e liberalizimit.

“PE për herë të dytë ka dhënë një votë të qartë dhe besoj se kjo ditë është shumë afër që të ndodhë, pasi e meritoni", tha ai.

Ndërsa, Elmir Bojaxhiq në emër të ASB-së për Evropën Juglindore, tha se kjo iniciativë është pikësynim global që të tërheqim mbështetjen evropiane për përmirësimin e resurseve njerëzore.

“Kjo bëhet përmes bashkimit të strukturave politike civile të gjithë së bashku. Të shkëmbejmë përvoja mes shteteve duke nxitur erëra të ndryshimit”, tha ai.

 

be-kosove_1527781880-8552879.jpg

Drejtori i Përgjithshëm i Drejtorisë së Shëndetit Publik, Dr. Miro Knezheviq, përkujton se vaksinimi nuk është një kërkesë për regjistrimin në shkolla dhe kopshte në Mal të Zi, por shton se kjo duhet të ndryshohet me ligj.

Ai  shprehet se vaksinimi është i detyrueshëm, por nuk është një kërkesë për regjistrimin në institucionet arsimore. Ndrrimi I ligjit siç ai konsideron, do të ishte një mbrojtje më e mire për fëmijët.

 ” Do të garantohej mbrojtja  e popullsisë nga sëmundjet ngjitëse  që do të ishte patjetër në favor të mbrojtjes së fëmijëve “tha Knezheviq  për RTMZ.

Ai gjithashtu tha se është e rëndësishme të zhvillohet vetëdijesimi i qytetarëve, se vaksinimi është i nevojshëm për të mbrojtur veten. Qëllimi është, për shembull, një mbulim prej 95 për qind të vaksinimeve, për të mbrojtur popullatën.

56f140d8-be54-43c2-b7a5-0f270a0a0a67-obaveznavakcinacijadece-preview.jpg

K O N K U R S

PËR PUNIMIN E LOGOS

SË KËSHILLIT KOMBËTAR TË SHQIPTARËVE

I

Të drejtë pjesëmarrjeje në konkurs kanë të gjithë personat fizikë dhe juridikë, të cilët nuk janë anëtarë të Komisionit e as persona të cilët Komisioni i ka angazhuar në punën e vet.

II

Propozimi për zgjedhjen ideore të logos të Këshillit, në përputhje me Ligjin për të Drejtat dhe Liritë e Pakicave (“Fleta zyrtare e RMZ”, nr. 031/06, 051/06, 038/07, “Fleta zyrtare e MZ”, nr. 002/11, 008/11 dhe 031/17) duhet t’i përshtatet karakteristikave historike, kulturore, natyrore dhe karakteristikave të tjera të popullit shqiptar dhe nuk mund të jetë në të njëjtën formë apo në formë të modifikuar me simbolet e një partie politike, ndërmarrjeje afariste, institucioni, personi tjetër juridik ose organizate në vend apo jashtë.

III

Kriteret e përgjithshme për hartimin e zgjedhjes ideore të logos dhe flamurit:

 1. Logoja (shenja dalluese) duhet të jetë i punuar në përputhje me praktikën e zakonshme heraldike dhe të korrespondojë me përmbajtjen e përcaktuar në pikën II të konkursit;
 2. Numri, renditja dhe përmbajtja e fushave në aktvendimin e propozuar të logos duhet të jetë e përshtatshme sipas praktikës heraldike;
 3. Logoja duhet të bëhet në dy variante: a) themelore (e ashtuquajtur logo e vogël); b) e zgjeruar, gjegjësisht zyrtare (e ashtuquajtur logo e mesme);
 4. Logoja e zgjeruar - zyrtare duhet të ketë mbishkrimin me tekstin në shkrimin latin Këshilli Kombëtar i Shqiptarëve në gjuhën shqipe, gjuhën malazeze (Nacionalni savjet Albanaca) dhe angleze (Albanian National Council);
 5. Trajta dhe forma e logos duhet të mundësojë teknikën e printimit në disa ngjyra, përfshirë edhe bardhë e zi dhe që logoja, si simbol, të mund të përdoret për punimin e pllakave, diplomave, shenjave, njohjeve publike, suvenireve dhe ngjashëm.

IV

                   Kushtet e veçanta lidhur me prezantimin dhe pajisjet e zgjedhjes grafik të propozuar:

 1. Vizatimi me të cilin përfaqësohet propozimi duhet të bëhet me ngjyra dhe të dorëzohet në fletë të veçantë të formatit A4 së bashku me variantin bardhë e zi të të njëjtit propozim;
 2. Në fletë të veçantë të formatit A4, duhet të jepen shembuj të detajuar me aplikimin e stemës së propozuar në memorandum, zarf postar dhe kartëvizitë;
 3. Secila prej fletëve të lartpërmendura që përmban propozimet, duhet të shënohet veçmas me një kod dhe një numër;
 4. Përveç dorëzimit të vizatimeve në letër, propozimi paraqitet edhe në formë elektronike si grafikë vektoriale e ruajtur në CD duke iu përmbajtur rregullit të dorëzimit me kod, si më lart.
 5. Bashkëlidhur, në një fletë të veçantë duhet të sqaroni shkurtimisht idenë dhe simbolikën e punimit (logos) tuaj.

V

Paraqitja e punimeve konkurruese, zgjedhja e tyre dhe shpërblimet konkurruese:

 1. Punimet e konkursit dorëzohen në zyrë të Këshillit Kombëtar çdo ditë pune ose përmes postës në pako (zarf A4) ME KOD, më së largëti deri në ora 16:00 të ditës së fundit të konkursit, në adresën: Këshilli Kombëtar i Shqiptarëve, Bul. Gjergj Kastrioti Skënderbeu pa nr., 85 360 Ulqin, Mali i Zi, drejtuar Komisionit për Përgatitjen e Propozimeve të Simboleve, me mbishkrim “KONKURSI PËR LOGON - MOS E HAP”.
 2. Me punim, në zarf të veçantë të mbyllur është e nevojshme të dorëzohen edhe të dhënat personale të pjesëmarrësve (emri dhe mbiemri, adresa e banimit dhe numri i telefonit), si dhe deklarata e shkruar e autorit që nëse shpallet fitues, e drejta e autorit transferohet automatikisht tek shpallësi i konkursit, gjegjësisht tek Këshilli Kombëtar i Shqiptarëve dhe se propozimi i ofruar është krijim personal i autorit.
 3. Konkursi hapet më datë 04.04.2019 dhe zgjat 30 ditë nga dita e publikimit të tij.
 4. Me përfundim të konkursit, komisioni do të vlerësojë në mënyrë profesionale të gjitha punimet e arritura dhe do të bëjë përzgjedhjen e tyre brenda 15 ditëve dhe për këtë do të informojë pjesëmarrësit e shpërblyer si dhe publikun përmes mediumeve publike (sajtit) me njoftim me shkrim.
 5. Tri zgjedhjet ideore më të suksesshme shpërblehen dhe shpërblimet përfshijnë kompensimin për punë, mjetet materialet e investuara dhe transferimin e të drejtës së autorit shpallësit të konkursit.
 6. Komisioni mban të drejtën që të kërkojë përmirësime të vogla eventuale të punimit fitues.

Shpërblimet janë si në vijim:

Shpërblimi I    500,00 euro

Shpërblimi II  200,00 euro

Shpërblimi III 200,00 euro

VI

KUSHTET E KONKURSIT:

 1. Çdo pjesëmarrës i konkursit mund të marrë pjesë me më së shumti tre punime, por çdo punim duhet t’i dorëzohet Komisionit si dërgesë (punim) e veçantë, me kod të veçantë dhe përmbajtje të kërkuar;
 2. Punimet, të cilat në adresën e Këshillit Kombëtar të Shqiptarëve do të mbërrijnë pas skadimit të afatit prej 30 ditëve nga dita e publikimit të konkursit, nuk do të shqyrtohen.
 3. Punimet, të cilat nuk janë dorëzuar në pajtueshmëri me kërkesat dhe rregullat e cekura më lart, nuk do të konsiderohen dhe kjo do të konstatohet zyrtarisht në procesverbal gjatë vlerësimit. 

Adresa e e-mailit: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.; Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Kontakt personi:

-          Adriana Hoxha

-          Këshilli Kombëtar i Shqiptarëve, tel: 030 401-302

Komisioni për Përgatitjen e Propozimeve të Simboleve

të Këshillit Kombëtar të Shqiptarëve në Mal të Zi

Pas disa librave të cilat trajtojnë tema dhe çështje të ndryshme që lidhen drejtpërdrejt apo tërthorazi me shqiptarët, studiuesi i njohur në botën shkencore shqiptare, Hajrudin S. Muja, i cili jeton në SHBA, vjen me një botim të ri kushtuar vendlindjes së tij, Krajës.

Libri është botuar këto ditë nga Shoqata e Artistëve dhe Intelektualëve “Art Club”, me mbështetjen financiare të Shoqatës “Kraja” – Nju-Jork, dhe vjen si një dhuratë e autorit për vendlindjen dhe bashkëvendësit e tij.

Monografia është një studim gjithëpërfshirës dhe ndër studimet më serioze për trevën e Krajës, i cili e trajton atë në aspektin shumëdimensional, duke filluar që nga periudha e antikitetit e deri në ditët e sotme. Ajo që e karakterizon këtë studim faktografik dhe dokumentar është mbështetja në burime të shumta, jo vetëm shqiptare, por edhe malazeze, osmane, angleze etj. Metodologjia e studimit dhe aparati kërkimor që përdor autori, i japin këtij botimi karakter të mirëfilltë shkencor.

Në Hyrje të monografisë, autori sqaron se ai nuk është historian dhe nuk po bën histori. “Unë thjesht po seleksionoj dhe po përmbledh shënimet që kam koleksionuar për një kohë të gjatë nga literatura e lexuar ose nga tregimet e të moshuarve për t’i radhitur në një monografi për Krajën. Natyrisht është një përpjekje modeste për të bërë atë që duhet të kishin bërë gjeneratat e mëparshme, të cilët mund të kishin koleksionuar më shumë rrëfime nga të moshuarit e tyre, por gjeneratave të ardhshme nuk do t’u mbetet asgjë sepse rrëfimet e pashkruara vdesin bashkë me atë që i ka në mendje”.

Monografia është botim voluminoz me lidhje të fortë dhe përbëhet nga rreth 450 faqe të formatit A4.

Redaktor i monografisë është Arian Koçi, kurse redaktor teknik Qazim Muja. Libri është shtypur në shtypshkronjën IVPE – Cetinë.

Hajrudin S. Muja ka botuar më herët librat: “Një zë nga mërgimi”, “Ulqini dhe Tivari ndërmjet krishtërimit dhe islamit”, “Lufta e Kosovës në shtypin amerikan”, “Në fenë e të parëve”, “Kisha e sherrit”, “Një histori e humbur I – Evropa dhe Islami”, “Një histori e humbur II – Qytetërimi”, “Një histori e humbur III – Letërsia” dhe “Një histori e humbur IV – Mbretëria e vdekjes”.

Në kuadër të veprimtarisë së tij botuese “Art Club”, botuesi më i madh ndër shqiptarët në Malin e Zi, ka botuar deri tani rreth 135 libra, kryesisht të autorëve shqiptarë në Malin e Zi.    

Kraja-Monografi-Kopertina.JPG

X

!!!!!

Svako kopiranje, umnožavanje, presnimavanje, objavljivanje i distribuiranje cijelog ili djelova podataka sa web sajta „Radio Rožaje" ili članaka objavljenih na ovom web sajtu (uključujući dokumenta, fotografije i sl.), bez obzira na razloge, zabranjeno je i predstavlja povredu autorskog prava i krivično djelo!