Subota, 01 Avgust 2020 12:32

Osnaženi izvori finansiranja lokalnih samouprava Istaknuto

Autor 
ocijeni
(0 glasova)

U skladu sa principima Povelje EU o lokalnim samoupravama da su lokalne vlasti jedan od osnovnih temelja svakog demokratskog društva, Vlada u kontinuitetu ulaže napore da osnaži izvore finansiranja lokalnih samouprava.

Na taj način želimo da osnažimo pravo građana da učestvuju u vođenju javnih poslova, a najneposredniji način za ostvarenje toga prava je upravo na lokalnom nivou.

Zbog toga su od vitalnog značaja za cijelo društvo odgovorne lokalne samouprave koje trebaju da osiguraju upravu koja će biti i efikasna i bliska građanima.

Da bi lokalne samouprave mogle da ispune ove zadatke, neophodno je da imaju stabilne izvore finansiranja.

Imajući sve ovo u vidu, Vlada je inicirala izmjene zakona i donijela cijeli set odluka kojima su se značajno unaprijedili prihodi lokalnih samouprava.

Rezultati ovih napora nijesu izostali.

Prihodi lokalnih samouprava su u 2019. godini dostigli najveći nivo u posljednjih deset godina i ostvareni su u iznosu od 341 miliona eura što je za 53,2 miliona eura više u odnosu na 2018. godinu.

Crnogorske opštine nakon deset godina redovno su izmirile sve poreze i doprinose na zarade zaposlenih za prošlu godinu.

Novim odredbama Zakona o finansiranju lokalne samouprave je u prvoj godini primjene imao očekivane pozitivne efekte na budžete lokalnih samouprava.

Prihodi od poreza na dohodak fizičkih lica usljed povećanja procenta ustupanja opštinama Sjevernog i Središnjeg regiona u 2019. povećani su za 16,05 miliona eura u odnosu na 2018. godinu.

Zakonom o Prijestonici donesenim prije tri godine našoj Prijestonici su obezbijeđeni prihodi koji su joj pripadali, na bazi kojih se realizuju brojni projekti od značaja i za Prijestonicu i za našu istorijsku baštinu.

Opštini Pljevlja je Odlukom Vlade, u skladu sa Zakonom o životnoj sredini, omogućeno da po osnovu ekološke naknade prihoduje oko 2,5 miliona eura.

Novim odredbama Zakona o finansiranju upravljanja vodama propisana je znatno pravednija raspodjela naknada opštinama na ime korišćenja akumulacija. Opština Nikšić će po ovom osnovu ostvariti godišnje prihode od oko dva miliona eura, a prihodovaće i opštine Plužine i Pljevlja.

Ovom spektru važnih zakonskih rješenja i odluka, sigurni smo da će se brzo pridružiti i efekat koncesija za aerodrome Podgorica i Tivat. Planovi, očekivanja i najave ukazuju da bi, pored ostalih prihoda, mogla da se ostvari jednokratna koncesiona naknada od 100 miliona eura. Po Zakonu, pripadajući dio od te naplaćene koncesione naknade pripašće Glavnom Gradu i opštini Tivat. Svakako, povećana avio dostupnost, značajne investicije, unapređenje kapaciteta, kvaliteta usluga, kao i brojne nove usluge, značiće i nove, dodatne prihode za lokalne samouprave i brojna nova kvalitetna radna mjesta.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE

pogledano 1072 puta

Dodaj komentar

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "RadioRozaje" se ne mogu smatrati odgovornim za napisano.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama. Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite Administratoru.


Sigurnosni kod Refreširaj
X

!!!!!

Svako kopiranje, umnožavanje, presnimavanje, objavljivanje i distribuiranje cijelog ili djelova podataka sa web sajta „Radio Rožaje" ili članaka objavljenih na ovom web sajtu (uključujući dokumenta, fotografije i sl.), bez obzira na razloge, zabranjeno je i predstavlja povredu autorskog prava i krivično djelo!