Nakon sporazuma sa Jermenijom o okončanju sukoba u Nagorno-Karabahu građani Azerbejdžana izašli su na ulice kako bi proslavili za njih veliki uspjeh.

Ivon Hele, Humanitarni coordinator Ujedinjenih nacija, je saopštila da je 73 ljudi, uključujući 41 dijete, raseljeno nakon što su izraelske vlasti srušile njihove kuće i druge objekte i uništile imovinu palestinske zajednice u Dolini Jordana; 76 srušenih objekata, više nego u ijednom pojedinačnom rušenju u prethodnoj deceniji.
Napade u centru glavnog grada Austrije, Beča, u kojem je ubijeno troje a ranjeno najmanje 15 ljudi, izveo je bar jedan "terorista", rekao ministar unutrašnjih poslova Karl Nehammer u utorak, 3. novembra.

Sporazum između Izraela i SAD-a da izbrišu svaki pomen granica iz 1967. godine iz sporazuma o bilateralnoj saradnji ove dvije države je blatantno kršenje zakona. Proširenje američkog finansiranja na okupiranu Zapadnu Obalu, uključujući ilegalna izraelska naselja, je jasno priznavanje izraelske aneksacije palestinske teritorije. Ove povećava ulogu Trampove administracije u izraelskim ratnim zločinima u aktivno i dobrovoljno učešće.

Rekordan dnevni broj zaraženih dogodio se krajem prošle sedmice kada je ta brojka u svijetu prvi put narasla iznad 400.000.

"U posljednih nekoliko dana Izrael je najavio značajnu ekspanziju izgradnje ilegalnih naselja na okupiranoj Zapadnoj Obali, u oblastima unutar i oko Jerusalima.  Ovi planovi, koji predviđaju izgradnju skoro 5.000 stambenih jedinica, ugrožavaju održivost i teritorijalnu cjelovitost buduće Države Palestine koja će biti rezultat sporazumnog dvodržavnog rješenja, u skladu sa međunarodno dogovorenim i priznatim parametrima. 

Zvanični portparol palestinskog predsjedništva, Nabil Abu Rudeineh, osudio je danas odluku izraelske vlade da izgradi hiljade novih stambenih jedinica za ilegalne doseljenike na palestinskoj teritoriji, tražeći od međunarodne zajednice da hitno zaustavi ono što je opisao kao izraelsko ludilo izgradnje ilegalnih naselja.

Podaci iz 186 država ukazuju na najširu javnu podršku međunarodnoj saradnji – uz značajan porast od početka pandemije COVID-19.

"Nova izraelska Vlada ima dvije opcije: da otvori vrata za svrsishodan mirovni proces ili da dodatno ugrozi svaku nadu za mir; da krene putem saradnje poštujući svoje obaveze iz međunarodnog zakona, ili da nastavi sa daljim širenjem svojih kolonijalnih naselja, aneksacijom, i drugim kršenjima izraelskih obaveza.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) nema jedinstvene preporuke za zemlje i regione za olakšavanje uvedenih mjera namjenjenih spriječavanju širenja korona virusa, ali su pozvali sve zemlje da ne ukidaju mjere prerano.

X

!!!!!

Svako kopiranje, umnožavanje, presnimavanje, objavljivanje i distribuiranje cijelog ili djelova podataka sa web sajta „Radio Rožaje" ili članaka objavljenih na ovom web sajtu (uključujući dokumenta, fotografije i sl.), bez obzira na razloge, zabranjeno je i predstavlja povredu autorskog prava i krivično djelo!